Lesz fehér karácsony végre?

Estimated read time 3 min read

Lesz fehér karácsony végre?

Lesz fehér karácsony végre? Az ősz beköszöntével és az egyre alacsonyabbra csökkenő hőmérséklet miatt sokakban felmerül a kérdés, vajon mennyi hó lesz ezen a télen? Számíthatunk-e fehér karácsonyra, vagy ismét enyhe, szinte havazás nélküli telünk lesz. A népi kalendárium szerint Dénes napja fontos szerepet tölt be az időjóslásban, hiszen ennek az időjárása megmondja, milyen tél várható.

Dávid naptár 2024-2025

Azt nem tudjuk kizárni, hogy év végén, az ünnepi időszakban itt-ott lehet hóesés, az előrejelzések szerint decemberben egy délnyugati áramlás miatt Európában csak az északi tájakon lesz jelentősebb havazás.

A népi időjóslás szerint október, azaz mindszent hava ha zivataros, hideg és szeles lesz a tél.

Dénes napja megmutatja, fehér telünk lesz-e!

A hagyomány szerint a mártír püspök, Dénes névünnepe „megmutatja” a telet, ugyanis, ha északról fúj a szél, tiszta az ég és a csillagok is tündökölve ragyognak, akkor szigorú, kemény tél várható. Ha viszont napnyugat felől fúj a szél, illetve az ég egy kissé felhős, akkor enyhe tél, korai tavasz és bő termés lesz a jövő évben – azaz nagy valószínűséggel a fehér karácsonynak is búcsút inthetünk.




Régi népi megfigyelések:

  1. Ha októberben, a hónap elején sok a hullócsillag, úgy szép idő lesz.” Az Orionidák meteorraj október 2. és november 7. között várható, ám idei maximumát október második felében éri el. A legtöbb csillag október 21-én hétfőn hullhat, így sajnos nem ígérnek szép időt az égiek.
  2.  „Az októberi zivatar szeszélyes telet jelent.”  Zivatarban bővelkedni fog az október az előrejelzések szerint, így könnyen lehet, hogy a várva várt fehér karácsony elmarad, és inkább márciusban ragadhatunk szánkót.
  3.  „Ha októberben fagy és szél van, úgy január hónapja enyhe lesz.” Sajnos a fagyokkal kapcsolatos népi jövendölést is kipipálhatjuk, így a január enyhének ígérkezik. Mindezek alapján azt mondhatjuk, hogy a csillagok nem hoznak szép időt a következő időszakra, szeszélyes tél várható, enyhe januárral, így jobb, ha felkészülünk és lassan elővesszük a melegebb ruhákat.

 

Ez is érdekelheti: