2024 Júliusi időjárás előrejelzés

Estimated read time 4 min read

2024 Júliusi időjárás előrejelzés -hatalmas kánikula tör ránk!

Nagy eséllyel július közepéig egyfolytában bőven 30 fok felett lesz a napi maximumérték, vagyis 7-8 napon át is kánikula lesz. Az éjszakák is csak 20 fokosra hűlnek le. Az egész július pokoli meleget hoz, a mostani számítások ezt mutatják.

A magyarországi meteorológiai mérések kezdete óta július tartja az abszolút hőmérsékleti rekordot, hisz ebben a hónapban mérték hazánkban a legmagasabb hőmérsékletet, 41.9 °C-ot Kiskunhalason, 2007. július 20-án.

Időjárás előrejelzés >>

A sok magas érték után álljon itt a hónapban mért legalacsonyabb hőmérséklet is. Annak ellenére, hogy a nyár közepéről beszélünk, volt olyan időszak, amikor a hajnali hőmérséklet bizony igencsak közel volt a fagyponthoz, 1961. július 7-én, Csákváron mindössze 2.0 °C-ot mutatott a hőmérő.

Csapadékosságát tekintve nem ez a hónap a csúcstartó, de szégyenkeznie sem kell, hisz a havi csapadékösszeg országos átlaga 68 mm, ami csak kevéssel marad el legcsapadékosabb hónapunktól, a júniustól. A csapadék területi eloszlása ebben a hónapban sem egyenletes, a Fertő környékén szokott a legtöbb és az Alföldön a legkevesebb eső esni a nyár derekán.

Július 1-7. között várható időjárás:

Strandidővel, kánikulával búcsúzott el tőlünk június az utolsó hét végén, és ezek az extrém hőmérsékletek már előrevetítik, hogy július első napjaiban végbemegy majd valami komolyabb változás. Nem is kell csalódnunk az időjárásban, „hozza a kötelezőt”, ugyanis egy hidegfront érkezik északnyugat felől térségünkbe, hatására csapadékosabbra fordul ismét az időjárás, és véget ér a kánikula, több fokkal visszaesik már a hét elején is a hőmérséklet.

Július 8-14. között ilyen idő várható:

A hét első és utolsó napjaiban is magasnyomású rendszerek alakítják időjárásunkat, így az időszak nagy részében a frontok elkerülik hazánkat, ám a hét közepén hatalmas hőség várható, a déli megyékben közel 40 fok lehet.

Ilyen időre számítsunk július 15-21. között:

A szárazabb időt okozó anticiklon leépül a hét elején, így a kontinens északi részén vonuló ciklonok frontjai behatolhatnak szárazföldünk középső vidékei fölé, elérik hazánkat is. Emiatt változékonyabbra fordul hazánk időjárása ezen a héten, több alkalommal várható csapadék, sőt helyenként kiadósabb mennyiség is összegyűlhet az ismétlődő záporokból, zivatarokból. Elsősorban a hét második felében számíthatunk komolyabb csapadéktevékenységre.

Július 22-28. között várható időjárás:

A hét első napjaiban a csapadékot adó frontrendszer elvonul kelet felé, mögötte szárazabb, de pár fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, emiatt a csúcshőmérséklet hazánk nagy részén 30 fok alatt marad. Friss hírek >>

Ez is érdekelheti:

1 Comment

Add yours

Comments are closed.